IBD

Hogere kans darmontsteking door antibiotica

Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk een verband gevonden tussen het gebruik van antibiotica op zeer jonge leeftijd en het krijgen van IBD. Dat blijkt uit een maandag online gepubliceerd onderzoek uit het oktobernummer van Pediatrics. IBD is een verzamelnaam voor inflammatoire darmziekten als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De symptomen zijn diarree, rectaal bloedverlies en buikkrampen. De afgelopen jaren is het aantal kinderen met IBD verdubbeld. Volgens de studie heeft dit te maken met het toegenomen gebruik van antibiotica.

De onderzoekers volgden meer dan een miljoen kinderen. Kinderen die voor hun eerste verjaardag waren behandeld met antibiotica bleken vijf keer meer kans te hebben op het ontwikkelen van IBD dan kinderen die nooit antibiotica hadden gekregen. Bij oudere kinderen en tieners was er een verband te zien, maar was het risico niet zo groot. Hoe meer antibiotica voorgeschreven werden tijdens de kindertijd en adolescentie, hoe hoger het risico.

 

Bron: Antibiotic Exposure and IBD Development Among Children: A Population-Based Cohort Study Kronman, et al. Pediatrics peds.2011-3886

 

Noot van de redactie:

“Een mogelijke verklaring van dit fenomeen is dat ten gevolge van een verstoring van de ‘darmflora’ door het antibioticagebruik de uitrijping van het immuunsysteem van de kinderen niet optimaal is geweest en daardoor een verhoogd risico op IBD optreedt. De rijping van het immuunsysteem vindt vooral tijdens de eerste levensjaren plaats”.