Hypnotherapie en probiotica bij PDS

Naast veranderingen in leefstijl, zoals een special dieet en het doen van stress reducerende oefeningen, kunnen, volgens experts, ook hypnotherapie en probiotica bijdragen aan een verlichting van de symptomen van PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom). Professor Roland Valori, gastro-enteroloog in het Gloucestershire Royal Hospital, heeft bij 100 patiënten hypnotherapie gebruikt en vond dat bij 9 van de 10 duidelijke verbetering optrad. Bij 4 van de 10 verdwenen de symptomen zelfs volledig.  Psychologische behandelingen, zoals het gebruik van antidepressiva, zijn vaak nuttig gebleken bij het verminderen van problemen bij PDS. Hypnotherapie werkt door het ontspannen maken van de patiënt en lijkt vooral te werken bij jonge vrouwen.Dit type onderzoek is echter niet placebo-gecontroleerd en de resultaten moeten dus met zekere terughoudendheid worden geinterpreteerd.

Professor Quigley, van de  Universiteit van Cork in Ierland gaf aan dat ook het gebruik van probiotica aan te bevelen is bij de behandeling van PDS.

Een recente studie, die gepubliceerd is in de uitgave van maart 2009 van het blad Postgraduate Medicine, toonde aan dat Bacillus coagulans effectief was in de bestrijding van pijn en opgeblazen gevoel bij PDS patiënten.

In 2008 werden verschillende studies over de veiligheid en effectiviteit van probiotica gepresenteerd tijdens de meeting van het American College of Gastroenterology. De meeste studies toonden aan dat probiotica effectief waren voor zowel kinderen als volwassenen.