IBD

IJzerinfuus effectief bij bloedarmoede bij IBD

Mensen met actieve inflammatoire darmziekten verliezen relatief veel bloed bij de ontlasting. Door dit actieve bloedverlies kan er een ijzergebrek ontstaan en bloedarmoede. IJzer is een van de bouwstenen voor rode bloedcellen, dus bij een tekort heeft het lichaam moeite om van de bloedarmoede te herstellen. IJzer bevindt zich in voeding, maar bij een tekort is het lastig om dat allemaal bij te eten. Er zijn twee manieren om het ijzer naast de voeding aan te vullen, dit kan in tabletvorm of via een ijzerinfuus. IJzertabletten worden vaak slecht verdragen en het duurt vaak heel lang voordat het ijzer voldoende is aangevuld.

 

“IJzer bevindt zich in voeding, maar bij een tekort is het lastig om dat allemaal bij te eten.”

 

Duitse onderzoekers keken bij 224 IBD patiënten met ijzergebreksanemie (bloedarmoede) naar het effect van gemiddeld iets meer dan 1 gram ijzer in het infuus. Zij vonden dat de bloedarmoede snel en aanzienlijk verbeterde en de ijzervoorraad zich snel herstelde. Bovendien werden er geen ernstige bijwerkingen vermeld. Het effect lijkt het grootst in de eerste 4 weken waarna het langzaamaan wat afzwakt.

 

Een ijzerinfuus bij mensen met actieve IBD en bloedarmoede is effectief en zorgt ervoor dat IBD patiënten weer sneller op de been zijn.

 

Bron: Stein J et al. Safety and Efficacy of Ferric Carboxymaltose in the Treatment of Iron Deficiency Anaemia in Patients with Inflammatory Bowel Disease, in Routine Daily PracticeJournal of Crohn’s and Colitis, Volume 12, Issue 7, 28 June 2018, 826–834

 

Meer weten over mineralen en spoorelementen? Kijk hier >