Is melk alleen voor kalfjes?

Is melk alleen voor kalfjes?

– Karine Hoenderdos, diëtiste – 

Hollanders zijn kaaskoppen en melkdrinkers. Maar in veel landen op de wereld krijgen mensen buikpijn van een glas melk. Dat komt omdat ze lactose, het suiker dat van nature in melk aanwezig is, niet goed kunnen verteren in de darmen. Voor de vertering van dat melksuiker is het enzym lactase nodig. Elke pasgeboren baby heeft dat enzym, omdat het nodig is voor de vertering van de lactose in moedermelk. Bij veel mensen neemt de aanmaak van dat enzym na het derde levensjaar af. Als je dan toch melksuiker binnenkrijgt, komt dat onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën weten er daar wel raad mee en verteren het alsnog. Helaas gaat dat wel gepaard met (onschadelijke) ongemakken als een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Buikpijn van melk: in Nederland komt het niet vaak voor. Omdat we al duizenden jaren gewend zijn aan melk in onze voeding, kunnen wij het meestal wel verteren. In ons land heeft naar schatting slechts 10% van de inwoners een gebrek aan lactase. Ons lichaam blijft dus meestal lactase aanmaken, ook als we de 3 jaar allang gepasseerd zijn. Dat is geluk hebben! Want daardoor kunnen we onbekommerd chocolademelk en koffie verkeerd drinken, vanillevla en roomijs lepelen en de dag beginnen met havermoutpap.

Toch zijn er mensen die vinden dat koemelk alleen voor kalfjes is. Dat koemelk schadelijk is voor mensen boven de 3 jaar. Met als ‘bewijs’ het afnemen van de aanmaak van lactase.

Ik heb dat van die kalfjes altijd een beetje gek argument gevonden. Ja, natuurlijk is de melk bestemd voor het kalf, maar wij kunnen er ook van ‘profiteren’. Net zoals we profiteren van appels, die hun fruitige verpakking alleen bedacht hebben om de zaadjes door vogels te helpen verspreiden. En net zoals we profiteren van noten, groenten, vlees, vis en eieren. Allemaal producten die niet speciaal ter aarde zijn om de mens te voeden, maar wel goed van pas komen.

Koemelk is niet schadelijk. Het is lekker en levert veel goede voedingsstoffen. En als je er buikpijn van krijgt? Vraag dan advies aan een diëtist. Die kan je adviseren over het gebruik van zure zuivelproducten, of voor alternatieve zuivelproducten. Of over het weglaten van zuivel uit je voeding, en dan toch volwaardig eten. Want niet elke Hollander hoeft een kaaskop te zijn.