Je bent wat je eet

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in Science, laat zien dat het eten van vlees, vet, koolhydraten en alcohol van invloed is op het type bacterie dat leeft in de darm. De studie toont ook aan dat veranderingen in het dieet niet betekent dat we makkelijk één soort bacteriebevolking kunnen vervangen door een andere.

De onderzoekers lieten 98 gezonde vrijwilligers 2 vragenlijsten invullen. Eén waarin ze moesten invullen wat ze recentelijk hadden gegeten en gedronken, de andere waarin ze aangaven wat hun voedingspatroon was op lange termijn. Verder werd het DNA van de bacteriën in hun ontlasting geanalyseerd.  De onderzoekers vonden dezelfde enterotypes (bacteriëgroepen) terug die eerder dit jaar in een studie in Nature waren beschreven (http://www.nature.com/nature/journal/v473/n7346/full/nature09944) en ontdekten een link tussen het voedingspatroon en de enterotypes.

Mensen die veel vlees en verzadigde vetten eten hebben meer Bacteroides in hun darmflora. Personen die veel alcohol drinken hebben meer Ruminococcus in hun darmen terwijl mensen die veel koolhydraten eten meer Prevotella hebben.

De vrijwilligers werden in 2 groepen verdeeld, de ene groep kreeg 10 dagen lang een vetrijk dieet met weinig vezels, terwijl de andere groep juist veel vezels en weinig vet at. De onderzoekers zagen dat de bacteriepopulatie begon te veranderen in beide groepen, waarbij sommige soorten meer voorkwamen dan anderen. Maar de vrijwilligers hadden na 10 dagen nog steeds hetzelfde enterotype als voor de studie. Als het dus al mogelijk zou zijn om het enterotype te veranderen, dan is daarvoor in elk geval een langdurige dieetinterventie nodig.

 

Bron: Science