Darmflora

Jetlag verstoort samenstelling darmbacteriën

Het is al langer bekend dat verstoring van de biologische klok, zoals bij een jetlag, niet goed is voor ons metabolisme. Israëlisch onderzoekers hebben nu aangetoond dat verstoring van de biologische klok een verandering in de samenstelling van de darmbacteriën teweeg brengt, wat mogelijk kan bijdragen aan obesitas en andere stofwisselingsziekten.

De onderzoekers analyseerden ontlastingsmonsters van zowel muizen als mensen op verschillende tijdstippen. Uit de resultaten kwam naar voren dat de hoeveelheid darmbacteriën en hun activiteit over de dag veranderden. Een normaal dag-nacht ritme was noodzakelijk om dit patroon in stand te houden. Toen het dag-nacht ritme van de muizen verstoord werd, door hen op verschillende tijdstippen aan andere licht-donkerschema’s bloot te stellen, veranderde de samenstelling van de darmbacteriën.

De bevindingen lijken een verklaring te zijn waarom mensen met een verstoord ritme, door bijvoorbeeld nachtdiensten of het veelvuldig maken van verre reizen, vaker last hebben van obesitas, suikerziekte, bepaalde kankersoorten en hart- en vaatziekten.

Vervolgonderzoek van de onderzoekers zal zich richten op het effect van probiotica en of dat ondersteuning geeft aan het behouden van een gezonde samenstelling van de darmbacteriën.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm, en leverziekten

Bron: http://www.cell.com/cell/abstract/S0092-8674(14)01236-7