Kakken is ook voor nette mensen

Kakken is ook voor nette mensen

– Karine Hoenderdos, diëtiste – 

Ik ben geboren en getogen in Haarlem. En zoals je misschien weet, staan mensen uit Haarlem er om bekend dat ze het allerkeurigste en het prachtigst gearticuleerde Algemeen Beschaafd Nederlands van de hele wereld spreken. Haarlem is van zichzelf trouwens ook een uitermate nette stad, met mooie kerken, oude musea en volop keurige dames die met de pink omhoog hun kopje thee drinken in een net etablissement.

Net als ik, is ook Brigitte Kaandorp zo’n ras-echte Haarlemse. Laatst was ik bij haar boekpresentatie, in die keurige Haarlemse stadschouwburg. In het nieuwe boek staan (bijna) alle liedjes die Brigitte ooit schreef, met songteksten en muziek erbij. ‘La Kaandorp’ zong tijdens haar presentatie liedjes, begeleid door een pianist aan een perfect gepoetste vleugel, ze maakte grapjes, het publiek lachte beschaafd, het was kortom een keurige Haarlemse avond.

Totdat de verzoeknummers konden worden ingediend.

De halve zaal schreeuwde ineens op luid volume: ‘Kakken!’.

‘Wát vragen ze nu?’ dacht ik, want ik ben niet echt een expert van het repertoire van Brigitte Kaandorp. Maar ze zette het liedje al in en bijna de hele Haarlemse zaal zong luidkeels mee: ‘Wat is er lekkerder dan kakken, een drol uit je anus laten zakken?’. (Waarschuwing: als je gevoelig bent voor meezingers die zich voor eeuwig in het achterhoofd nestelen: NIET op deze link klikken!)

Enfin, op deze avond stortte mijn beeld van het keurige Haarlemse publiek ineen. En natuurlijk dat van mijzelf incluis. Haarlemmers zijn helemaal geen nette mensen. We houden gewoon van poep en pies.  En niet zo’n beetje ook.