IBD

Kinderen met IBD minder fit dan gezonde kinderen

Kinderen en pubers die opgroeien met een inflammatoire darmziekte (IBD) zijn minder fit dan leeftijdsgenoten die niet aan deze ziekte lijden. Dit is de uitkomst van een studie uitgevoerd aan de Mcmaster Universiteit. De studie laat zien dat kinderen met de meest voorkomende vormen van IBD een fitheidsniveau hebben dat 25 % lager ligt dan dat van andere kinderen van hun leeftijd. Ook is hun spierfunctie 10% lager.

Fitheid tijdens de kindertijd is een belangrijke voorspeller van gezondheid op latere leeftijd. Daarom is het nuttig om meert aandacht te besteden aan de niveau’s van fysieke activiteit en het deelnemen aan fysieke activiteiten van kinderen met IBD. De huisarts van deze kinderen kan hierin een rol spelen.

De studie bevestigt dat patienten zo actief mogelijk moeten zijn en dat families geinformeerd moeten worden over een actieve leefstijl. Artsen die zich specialiseren in jeugd-IBD moeten overwegen om de patienten te verwijzen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut..

Er zijn geen speciale activiteiten die aanbevolen worden. Aangenomen wordt dat de patienten voordeel hebben van elke vorm van inspanning.

 

Bron: http://fhs.mcmaster.ca/main/news/news_2011/youth_with_IBD_less_fit_than_peers