Langdurig antibioticagebruik gerelateerd aan overgewicht

Het is al langer bekend dat antibioticagebruik de darmflora kan veranderen. Spaanse onderzoekers hebben nu aanwijzingen gevonden dat langdurig gebruik van antibiotica kan leiden tot gewichtstoename door deze veranderde darmflora.

Voor de studie is de metabole activiteit van darmbacterie-enzymen in de ontlasting van obese (N=5) en slanke mensen (N=7) geanalyseerd. De studie liet zien dat mensen met een hoge BMI en mensen behandeld met antibiotica eenzelfde soort metabolisme vertoonden in de afbraak van suikers.

Langdurig antibioticagebruik verandert de darmflora dusdanig dat bepaalde enzymen harder werken wat leidt tot een minder gebalanceerde opname van koolhydraten. Dit kan vervolgens leiden tot obesitas, voedingsgerelateerde ziekten en uiteindelijk diabetes.

De conclusies uit deze studie geven mogelijk aanleiding om in de toekomst aangepaste diëten te ontwikkelen afhankelijk van de enzymen in de darmflora. Eveneens kan in de toekomst bij antibioticagebruik mogelijk prebiotica en probiotica voorgeschreven worden om zo de diversiteit van compositie van de darmflora te behouden.

 

Note: Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten