Let op! Bepaalde medicijnen zijn berucht voor maag-darmklachten

Medicijnen zijn bedoeld om klachten te verhelpen, maar helaas gaan veel medicijnen ook gepaard met bijwerkingen. Omdat veel medicijnen via de mond worden ingenomen is het maag-darmkanaal vaak het slachtoffer van de klachten. Maar zelfs medicijnen die via het infuus gaan of via een pleister op de huid kunnen klachten aan het maag-darmkanaal geven.

 

Bij welke medicijnen moet je extra op je hoede zijn?

 

Opiaten (morfine-achtigen)

Opiaten zijn sterke pijnstillers, beter bekend als morfine-achtigen. In deze groep vallen ook medicijnen als Codeïne en Tramadol. Een veelgehoorde bijwerking van opiaten is obstipatie. Dit komt doordat opiaten de peristaltiek van de darm platleggen. Het is daarom belangrijk om de ontlasting soepel te houden. Daarom wordt er naast morfine  laxantia voorgeschreven, ook al is de ontlasting nog soepel. Bij hardnekkige obstipatie door opiaten kan uw arts een medicijn voorschrijven (Relistor), maar dit gebeurt eigenlijk alleen in uitzonderlijke gevallen.

 

Ontstekingsremmers (NSAIDs)

Ontstekingsremmers zoals diclofenac en ibuprofen kunnen naast hun ontstekingsremmende werking ook maagzweren veroorzaken, met name bij langdurig gebruik. Het is daarom belangrijk om bij langdurig gebruik (en bij ouderen) een maagbeschermer gelijktijdig te gebruiken, zoals een protonpompremmer (omeprazol) of een H2-antagonist (Ranitidine). Er bestaan ook al medicijnen met zowel NSAID als een maagbeschermer (Arthrotec).

 

Antibiotica

Antibiotica zijn ontwikkeld om schadelijke bacteriën uit te schakelen. Helaas schakelen antibiotica niet alleen schadelijke bacteriën uit, maar ook goede bacteriën. Hierdoor kan de balans van de darmflora worden verstoord waardoor veel mensen kampen met diarree. Meestal herstelt dit zich vanzelf weer, met soms wat hulp van probiotica, maar in zeldzame gevallen kunnen schadelijke bacteriën de overhand krijgen zoals Clostridium Difficile. Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid hebben hier helaas vaker last van.

 

Metformine

Metformine is wellicht het meest gebruikte medicijn bij diabetes type 2. Veel mensen die Metformine gebruiken hebben last van maag-darmklachten zoals misselijkheid, braken en diarree, vaak is dit dosisafhankelijk. Het kan soms helpen om de Metformine bij de maaltijd in te nemen. Indien iemand dusdanig veel bijwerkingen van Metformine ervaart, kan overwogen worden om te switchen naar een ander antidiabeticum zoals bijvoorbeeld Gliclazide.

 

Bron: www.farmacotherapeutischkompas.nl