Coeliakie

Met Coeliakie toch tarwe eten?

Het zal nog enige jaren duren voordat dit werkelijk wordt maar het lijkt mogelijk te zijn om gluten te produceren die veilig zijn voor mensen met Coeliakie. Coeliakie is een chronische darmontsteking die veroorzaakt wordt door het immuunsysteem als reactie op het eten van gluten (tarwe-eiwitten).

Ongeveer 1 procent van de Nederlandse bevolking heeft Coeliakie wat betekend dat zij hun hele leven lang een streng glutenvrij dieet moeten volgen waarbij alle producten met tarwe, gerst of rogge vermeden moeten worden.

Onderzoekers van Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Plant Research International (onderdeel van Wageningen UR) hebben ontdekt dat er natuurlijke variaties zijn onder de gluten waarvan er enkele zijn die minder belastend zijn voor mensen met Coeliakie. Daarnaast hebben zij laten zien dat het mogelijk is veilige gluten te maken door eigenschappen van verschillende soorten gluten te combineren. Die gluten hebben dan nog wel de gunstige kwaliteiten (zoals de luchtigheid bij het bakken van brood) maar vormen geen gevaar voor mensen met Coeliakie.

 

Bron: www.lumc.nl