Mogelijk nieuwe methode om af te vallen bij fors overgewicht

Overgewicht is een enorm probleem dat moeilijk aan te pakken is. Vaak zijn leefstijlveranderingen nauwelijks effectief op de lange termijn. Bariatische chirurgie lijkt op dit moment de meest effectieve methode om af te vallen. Veel patiënten en artsen zijn hier terughoudend in vanwege de mogelijke complicaties en de onomkeerbare veranderingen. Zweedse onderzoekers hebben nu een nieuwe methode ontwikkeld om af te vallen, de AspireAssist genaamd.

De deelnemers van de studie (n = 22, gemiddeld BMI = 39.8) moesten een maand voordat zij met de AspireAssist starten een zeer caloriearmdieet volgen. Vervolgens werd er via de buikwand de AspireAssist geplaatst. Via de AspireAssist konden de deelnemers een deel van de voeding die zij tot zich hadden genomen afzuigen, dit moesten zij 20 minuten na de maaltijd doen driemaal per dag. Regelmatig werden medische checks verricht en werd gevraagd naar de kwaliteit van leven.

Na 6 maanden hadden de deelnemers gemiddeld 16.5kg verloren. Twee deelnemers kregen te maken met een complicatie: pijn na het plaatsen van AspireAssist en de vorming van een abdominale vloeistof collectie. Geen veranderingen in eletrolyten werden gezien.

De AspireAssist leek in deze studie bij te dragen aan een aanzienlijk gewichtsverlies en de complicaties waren minimaal. Mogelijk zou deze techniek toegepast kunnen worden in de behandeling van overmatig overgewicht.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Forssell H et al. A novel endoscopic weight loss therapy using gastric aspiration: results after 6 months. Endoscopy. 2015 Jan;47(1):68-71