Darmflora

Nieuw type antibiotica ontdekt

Antibiotica resistentie is een groeiend probleem wereldwijs en een bedreiging voor onze gezondheid. De meeste antibiotica zijn ontdekt door micro-organismen in aarde te observeren, maar deze methode is destijds verlaten om heeft zo zijn limitaties omdat alleen de te kweken bacterien te isoleren zijn.  Onkweekbare bacterien maken zo’n 99% van het geheel uit en zouden een nieuwe bron voor antibiotica kunnen zijn.

Onderzoekers hebben onlangs in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature laten zien hoe zij deze onkweekbare bacterien toch kunnen kweken. Zij analyseerden duizenden nieuwe bacteriën. Zij rapporteerden de vondst van een mogelijk nieuw antibioticum, teixobactin genaamd. Teixobactin remt de vorming van een celwand door te binden met bepaalde lipiden (II/III). Uit testen bleek dat er geen resistente ontstond tegen van Staphylococcus aureus of Mycobacterium tuberculosis. 

Met de vondst van teixobactin zou het arsenaal aan antibiotica kunnen worden uitgebreid. Op dit moment is teixobactin alleen nog op muizen geprobeerd, studies om te kijken of het ook bij mensen werkzaam blijkt te zijn volgen.

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onnderzoeker, maag- darm- en leverziekten

Bron: Ling L et al. A new antibiotic kills pathogens without detectable resistance. Nature Jan 2015