Nieuwe internationale richtlijnen voor probiotica gebruik in de eerste lijn

Ondanks het toegenomen bewijs voor de werking van probiotica is het zeer moeilijk voor dokters om de juiste vorm van probiotica te kiezen. Dit komt mede door het feit dat probiotica een overkoepelende term is waaronder vele bacteriën en bacteriestammen vallen. Het is belangrijk om te weten dat het voordelige effect op de gezondheid zeer sterk afhangt van de bacterie(stam) en de dosering.

Volgens de World Health Organization (WHO) en de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties, zijn probiotica levende micro-organismen die bevorderlijk voor de gezondheid werken als zijn op de juiste wijze en in de juiste hoeveelheid toegediend worden. Probiotica worden meestal gebruikt voor het voorkomen en behandelen van darmklachten die mogelijk gerelateerd zijn aan een disbalans in de darmflora, zoals bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel.

De European Society for Primary Care Gastroenterology (ESPCG) heeft een internationale richtlijn opgesteld gebaseerd op solide wetenschappelijk bewijs. Hierin zijn 32 probiotica opgenomen voor een aantal (milde) maagdarmklachten, met daarin duidelijk welk product in welke hoeveelheid.

De richtlijn is met name behulpzaam in het voorschrijven van probiotica voor het voorkomen van antibiotica-geassocieerde diarree en verlichten van de klachten bij prikkelbare darm syndroom (PDS).

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten