Gluten zorgen niet voor een verhoogd risico op microscopische colitis

Microscopische colitis is een veelvoorkomende oorzaak van chronische waterige diarree ouderen. Hierbij is niet zoals bij de klassieke vormen van IBD (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) de slijmvlieslaag zichtbaar ontstoken, maar zijn er juist ontstekingscellen te vinden in de diepere lagen. Het is tot op heden nog niet duidelijk waardoor deze chronische ontsteking ontstaat, maar er zijn aanwijzingen dat mensen met een glutenallergie (coeliakie) vaker last hebben van microscopische colitis. Onderzoekers hebben daarom nu gekeken naar de relatie tussen gluten en het risico op microscopische colitis bij mensen zonder coeliakie.

 

“Mensen met een glutenallergie hebben vaker last van microscopische colitis”

 

De Amerikaanse onderzoekers gebruikten de gegevens van ruim 160 duizend vrouwen zonder coeliakie uit de Nurses’ Health Study (NHS) en NHSII. Gluten-inname werd geschat uit nauwkeurige vragenlijsten die de vrouwen gedurende 4 jaar hadden ingevuld. In totaal ontwikkelden 219 vrouwen microscopische colitis gedurende 20 jaar follow-up.

 

De onderzoekers vonden geen enkele relatie tussen gluten-inname en het ontwikkelen van microscopische colitis. Wellicht dat de relatie tussen coeliakie samenhangt tussen het clusteren van auto-immuun ziekten en niet gerelateerd is aan de gluten zelf.

 

Bron: Lui PH et al. Dietary Gluten Intake and Risk of Microscopic Colitis Among US Women without Celiac Disease: A Prospective Cohort Study. Am J Gastroenterol. 2018.

 

Meer weten over microscopische colitis? Kijk hier >