IBD

Hormonale schommelingen beïnvloeden waarschijnlijk beloop van IBD bij vrouwen

Veel vrouwen met inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa geven aan de schommelingen in hun hormoonhuishouding van invloed is op hun ziekte. Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken wat de invloed is van hormonale schommelingen op het beloop van de IBD.

In totaal ondervroeg zij ruim 1.200 vrouwelijke IBD patiënten, waarvan er 64% de ziekte van Crohn had en 34% colitis ulcerosa. Meer dan de helft van de vrouwen gaf aan meer klachten te ervaren tijdens de menstruatie. Toename van de klachten tijdens zwangerschap werd vaker gezien bij colitis ulcerosa dan bij de ziekte van Crohn. De vrouwen die de meeste klachten leken te ervaren waren degenen bij wie op jonge leeftijd de diagnose IBD was gesteld en hadden vaker een hoger BMI.

Vrouwen met IBD lijken dus meer klachten te ervaren tijdens hormonale schommelingen. Verder onderzoek dient er dus verricht te worden hoe dit precies van invloed is op de ontsteking.

 

Bron: Rolston VS et al. The Influence of Hormonal Fluctuation on Inflammatory Bowel Disease Symptom Severity-A Cross-Sectional Cohort Study. Inflamm Bowel Dis 2018 Jan 18;24(2):387-393

 

Meer weten over colitis ulcerosa? Kijk hier >