Poliep

Kurkuma in de behandeling van poliepen bij aangeboren poliepsyndromen

Poliepen van de dikke darm zijn woekeringen van het slijmvlies van de dikke darm. Naarmate je ouder wordt is de kans op poliepen steeds groter: ongeveer 5-20% van de mensen boven de 50 jaar heeft één of meerdere poliepen. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar soms kunnen de poliepen tot kanker ontaarden. Omdat dit proces van poliep tot kanker erg lang duurt is er ook het Bevolkingsonderzoek Darmkanker gestart.

Er zijn mensen die geboren zijn met een genetische afwijking waardoor ze erg veel poliepen krijgen en dit al op jonge leeftijd begint. Een van deze syndromen heet Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP). De poliepen ontwikkelen bij deze FAP-patiënten veel sneller in kanker dan bij mensen zonder genetisch defect.

Kurkuma, een kruid dat in veel Aziatische gerechten zit, wint de laatste tijd in populariteit door zijn anti-oxidatieve en ontstekingsremmende werking. Hierdoor lijkt het ontstaan van kanker tegen te gaan. In een kleine groep van 5 FAP patiënten, die kurkuma gebruikten, leek een aantal van de poliepen die ze hadden, kleiner te worden. Omdat dit een kleine groep betrof, heeft een onderzoeksgroep een grotere groep van 44 patiënten met FAP onderzocht. De patiënten werden in twee groepen opgedeeld en kregen voor 12 maanden pillen met kurkuma of een placebo. Na een jaar werden de hoeveelheid en grootte van de poliepen nogmaals gemeten.

 

“In een kleine groep van 5 FAP patiënten, die kurkuma gebruikten, leek een aantal van de poliepen die ze hadden, kleiner te worden.”

 

Helaas werd er geen verschil gezien in de hoeveelheid poliepen en de grootte van de poliepen tussen beide groepen. Wel moet opgemerkt worden dat bij de eerdere kleine studie van 5 patiënten een stof toegevoegd werd aan de kurkuma waardoor deze beter opgenomen werd door de darm (piperine), dit zou mogelijk een verklaring kunnen zijn voor het uitblijven van het effect dat in de eerdere studie wel werd gezien.

 

De conclusie

Concluderend, kurkuma op zichzelf, is niet een bewezen effectieve therapie om poliepen in patiënten met FAP in grootte en aantal te doen afnemen. Tot op heden is het belangrijk om de darm regelmatig endoscopisch te laten controleren en eventueel uit voorzorg te laten verwijderen.

 

 

Bron: Cruz-Correa et al. Efficacy and Safety of Curcumin in Treatment of Intestinal Adenomas in Patients with Familial Adenomatous Polyposis. Gastroenterology. 2018 May 23.

 

Meer over erfelijke darmkanker? Lees het hier >