Darmbacteriën

Er huizen andere bacteriën op ontstoken darmslijmvlies bij patiënten met colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa (UC) is een vorm van inflammatoire darmziekten (IBD) waarbij de dikke darm ontstoken is. Het is nog onduidelijk waarvoor deze ontsteking wordt getriggerd, maar onderzoekers denken dat een disbalans in de darmflora hier aan bij zou kunnen dragen. Japanse onderzoekers hebben gekeken of de darmflora anders is op de plaatsen waar de darm ontstoken is, ten opzichte van niet-ontstoken stukken darm, van zowel UC patiënten als gezonde deelnemers.

De onderzoekers namen bij 14 colitis ulcerosa patiënten weefselbiopten van zowel ontstoken als niet-ontstoken stukken darm. Van dezelfde locaties in de darm namen zij ook weefselbiopten bij gezonde deelnemers om deze te vergelijken. In al deze weefselbiopten keken zij naar de bacteriesamenstelling door middel van genetische analyses.

De bacteriesamenstelling ter plaatse van het ontstoken darmweefsel was significant minder divers, dan op de plaatsen waar geen ontsteking was. Op de ontstoken plekken werden met name bacteriën van de Cloacibacterium geslacht en de Tissierellaceae familie gezien en in minder mate de Neisseria, Prevotella, Eubacterium, Leptotrichia, Bilophila, Desulfovibrio, Butyricimonas bacteriën. Daarnaast hadden colitis-patiënten ook op het niet-ontstoken darmslijmvlies aanzienlijk minder Prevotella en Butyricimonas bacteriën, dan de gezonde deelnemers.

Het lijkt er op dan colitis-patiënten een disbalans hebben in hun darmflora. De vraag blijft echter of de veranderde darmbacteriesamenstelling verantwoordelijk is voor de ontsteking, of dat andere bacteriën zich hechten op de plek waar de darm ontstoken is.

 

Bron:  Hirano A, et al. A comparison of the microbial community structure between inflamed and non-inflamed sites in patients with ulcerative colitis. J Gastroenterol Hepatol. 2018 Feb 20.

 

Meer over colitis ulcerosa? Kijk hier >