De invloed van overgewicht op het effect van infliximab in patiënten met inflammatoire darmziekten

Inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa kunnen behandeld worden met infliximab. Infliximab is een antilichaam dat ervoor zorgt dat het eiwit tumornecrosefactor-α, welke verhoogd is bij IBD, verlaagd wordt.

Wereldwijd neemt het percentage met mensen met obesitas toe en er wordt geschat dat ongeveer 15-40% van de patiënten met IBD te dik is. In andere ziektes waarbij infliximab gebruikt wordt, zoals bij reumatoïde artritis, werkt infliximab minder goed bij mensen die (veel) te zwaar zijn in vergelijking met mensen met een gezond gewicht. In patiënten met IBD is het nooit het goed uitgezocht of infliximab minder goed werkt als zij ook overgewicht hebben of niet.

In een grote studie van ruim 1200 patiënten met IBD is er gekeken of gewicht van invloed was op de effectiviteit van infliximab. Uit de resultaten kwam naar voren dan gewicht niet van invloed was op de effectiviteit van infliximab: klinische remissie, klinische respons en de heling van het slijmvlies van de darm bleek gelijk te zijn. IBD kan gepaard gaan met gewrichtsklachten. Er is tot op heden nog geen onderzoek gedaan of gewichtsklachten die gepaard gaan met IBD, minder goed reageren in patiënten met overgewicht bij infliximab-gebruik (net als bij reumatoïde artritis) of dat gewicht hierbij ook geen invloed heeft.

 

Bron: Singh et al. Obesity and Response to Infliximab in Patients with Inflammatory Bowel Diseases: Pooled Analysis of Individual Participant Data from Clinical Trials. Am J Gastroenterol. 2018 Jun 5.

 

Meer over overgewicht en IBD? Kijk hier >