Probiotica

Probiotica voor kansarme bevolkingsgroepen

Probiotica als basis voor gezondheid

De Internationale Wetenschappelijke Organisatie voor Pre- en Probiotica, de ISSAP, wil dat een groter deel van de wereldbevolking in de toekomst profijt zal hebben van de positieve effecten van probiotica. Daartoe is in 2017 een discussiegroep opgericht die mechanismen onderzoekt om dit doel te kunnen bereiken. Verschillende initiatieven worden er in diverse landen genomen. Het draait allemaal om gefermenteerde voeding, die veel groepen in de wereld ontberen. Hiermee hoopt men de groep die lijdt aan ondervoeding, infecties, armoede en vaak ook in gevaarlijke situaties verkeert te helpen gezonder te worden.

Via de discussiegroep van de ISSAP kan snel worden geschakeld als de nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen op dit vlak ook direct worden vertaald naar geschikte voeding op maat voor de groepen die het hard nodig hebben. En dat vereist ook een goede samenwerking tussen overheden, wetenschappers en de industrie.

 

Het scholenproject in Argentinië: probiotica voor iedereen

In het kader van het onderzoek van ISSAP is in Argentinië een ‘yoghurt programma’ voor scholen, genoemd “Scholar Yoghurito the social probiotic”, gestart. De yoghurt is ontwikkeld om te zorgen dat zo’n 350.000 kinderen uit sociaal kansarme milieus ook kunnen profiteren van probiotische voeding en zo gezond kunnen opgroeien. Daarvoor is yoghurt met speciale lactobacillen uitermate geschikt, zo blijkt uit documenten van (CERELACONIET) onderzoekers, die aan de hand van verschillende klinische onderzoeken concludeerden dat de YOGURITO (de yoghurt die de speciale stam Lactobacillus rhamnosus CRL 1505 bevat) het natuurlijke afweersysteem verbetert en de typische kinderkwalen zoals darm- en luchtweginfecties, kan voorkomen. Het komt allemaal ten goede aan de kinderen en dus op langere termijn ook aan de toekomst van het land, zo hoopt de Argentijnse overheid.

Bronnen: