IBD

Ontlastingstest om dysplasie op te sporen bij IBD patiënten

Mensen met een chronische ontsteking aan de dikke darm (IBD), zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van dikke darmkanker. Vanwege dit verhoogde risico krijgen mensen met IBD controle-coloscopieën om voorloperstadia (dysplasie) van dikke darmkanker tijdig op te sporen. Dit is voor veel mensen een ingrijpend en belastend onderzoek, waarbij de dikke darm alsnog soms moeilijk te beoordelen is.

Amerikaanse onderzoekers hebben nu gekeken in de ontlasting van negentien mensen met IBD en dysplasie of darmkanker en hebben dit vergeleken met de ontlasting van 35 mensen met IBD en zonder afwijkingen. In de ontlasting werd gekeken naar verschillende markers (mBMP3, MVIM, mEYA4, mNDRG4).

Uit de resultaten lijkt naar voren te komen dat bepaalde markers discrimineren tussen kanker of dysplasie en geen afwijkingen. Wellicht zou screening middels een ontlastingtest kunnen helpen om te bepalen welke mensen vervolgens een coloscopie nodig hebben.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag- darm- en leverziekten

Bron: Kisiel JB, et al. Stool DNA testing for the detection of colorectal neoplasia in patients with inflammatory bowel diseases. AP&T 2013: 37: 546-554