IBD

Oorzaken van vermoeidheid bij IBD

Vermoeidheid bij IBD (inflammatoire darmziekten) is een veelgehoorde klachten. Vermoeidheid is vaak multi-factorieel en moeilijk te behandelen.

Onderzoekers hebben onlangs gekeken in de literatuur wat er verschenen is aan data over de behandeling van vermoeidheid bij IBD. Vermoeidheid bleek geassocieerd te zijn met ziekte-activiteit, depressie, angst en slaapstoornissen. De relatie tussen biochemische waarden, zoals ontstekingsmarkers en bloedarmoede, bleek inconsistent. Oplossingsgerichte therapie, thiamine en sportieve activiteiten bleken de vermoeidheid te verminderen. Lange termijn oplossingen zijn helaas nog niet bekend.

Deze studie heeft laten zien dat psychologische en fysieke factoren bijdragen aan de vermoeidheid bij IBD. Therapieën die hierop ingrijpen lijken de vermoeidheidsklachten te verminderen. Meer onderzoek moet gedaan worden naar de precieze oorzaken van vermoeidheid bij IBD en de lange termijn oplossingen.

Bron: Artom M et al. Targets for health interventions for inflammatory bowel disease-fatigue. J Crohns Colitis. 2016 Jan 22.

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten