Darmflora

Ouderen krijgen meer ”foute” bacteriën

Uit recent onderzoek blijkt dat de samenstelling van de bacteriën in de darmen verandert wanneer mensen een hoge leeftijd bereiken: ontstekingsremmende bacteriën nemen af en bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken, nemen juist toe. Darmbacteriën zijn van essentieel belang voor onze gezondheid. Ze breken voedingstoffen af, maken vitamines aan en zorgen ervoor dat ziekteverwekkende bacteriën of virussen niet de kans krijgen het lichaam binnen te dringen. Een vaste verhouding tussen diverse soorten bacteriën lijkt cruciaal. Treden daarin grote verschuivingen op, dan raakt dit systeem uit balans en is een grotere gevoeligheid voor ziektes te verwachten.

Uit het onderzoek blijkt dat de samenstelling van de darmbacteriën lang stabiel blijft. Tot ongeveer vijfenzeventig jaar zijn er geen noemenswaardige veranderingen te vinden. Daarna wel. In de darmen van de honderdjarigen vonden de onderzoekers relatief meer ziekteverwekkende bacteriën die ontstekingen stimuleren en relatief minder van bijvoorbeeld Faecalibacterium prauznitzii, een bacterie die juist ontstekingen remt. In het bloed van de honderdjarigen troffen zij ook meer cytokines aan die samengaan met ontstekingen.

Op de lange termijn hopen de microbiologen de kennis over de samenstelling van de darmbacteriën in te kunnen zetten voor therapeutische doeleinden. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van een gezondheidsbevorderend dieet of voor het toedienen van gezondheidsbevorderende bacteriën.

 

Bron: WUR