Darmflora

De overgang lijkt de darmflora bij vrouwen te veranderen

De overgang, ook wel menopauze genoemd, doet veel met het vrouwelijk lichaam. Deze veranderingen worden voornamelijk veroorzaakt door het dalen van de oestrogeenproductie van de eierstokken. Bekende klachten van de menopauze zijn opvliegers, hoofdpijn en uiteraard het uitblijven van de menstruatie. Wetenschappers hebben nu ook onderzocht wat de invloed van de menopauze op de darmflora is.

De onderzoekers hebben bij zo’n 60 vrouwen tussen 55-69 jaar gekeken naar oestrogeen-afbraakproducten (metabolieten) in de urine en de samenstelling van de darmflora. De onderzoekers vonden een directe link tussen de hoeveelheid van de oestrogeen-metabolieten, de diversiteit aan darmbacteriën, en het relatieve overschot aan de darmbacteriën Clostridium en Bacteriodes.

Uit deze resultaten lijkt het er dus op dat vrouwen met hogere oestrogeen-niveaus nog een meer diverse darmflora hebben. De bacteriële diversiteit lijkt dus af te nemen bij het dalen van het oestrogeen tijdens de menopauze. Verder onderzoek dient nog verricht te worden om dit verder te onderbouwen.

 

 

Bron: Fuhrman BJ, et al. Associations of the fecal microbiome with urinary estrogens and estrogen metabolites in postmenopausal women. J Clin Endocrinol Metab. 2014

 

 

Meer weten over de darmflora? Kijk hier >