Pruimen helpen toch bij de stoelgang, zegt EFSA na een tweede beoordeling

Nog in 2010 beweerde de EFSA dat er onvoldoende bewijs was dat pruimen goed zijn voor de stoelgang en de darmgezondheid: nu is zij precies de omgekeerde mening toegedaan.

Een in 1991 gehouden onderzoek van Tinker et al. werden al positieve effecten aangetoond op de stoelgang. In dit onderzoek werden pruimen vergeleken met druivensap en werd in 2010 door de EFSA afgewezen met onder andere het argument dat er geen specifieke methode kon worden aangegeven met betrekking tot de symptomen.

Op grond van bovengenoemd onderzoek en nog een ander onderzoek dat de effecten van gedroogde pruimen op de stoelgang heeft onderzocht, komt het EFSA-panel tot de conclusie dat pruimen dezelfde werking hebben als psyllium dat een bewezen laxerend effect heeft. Men dient dan wel een ons pruimen per dag te eten. Pruimen zijn zeer gezond, onder andere als bron van kalium dat de bloeddruk reguleert en daarbij bevatten ze de nodige vezels.

Patrick Coppens, de secretaris-generaal van de European Responsible Nutrition Alliance (ERNA) betreurt het dat herindiening van andere dossiers en zo de mogelijkheid tot een nieuwe beoordeling, niet tot de mogelijkheden behoort.

 

Bron: http://www.nutraingredients.com/