IBD

Psoriasispatiënten hebben viermaal vaker IBD

Psoriasis is een veelvoorkomende auto-immuun aandoening van de huid. Het kenmerkt zich door rode schilferende plaques op de huid. Soms zijn ook de gewrichten aangedaan, dit heet dan artritis psoriatica. Van auto-immuun aandoeningen is bekend dat ze aan elkaar gelinkt zijn. Een Nederlandse onderzoeksgroep onder leiding van Prof. Peppelenbosch heeft nu naar de relatie tussen psoriasis, artritis psoriatica en inflammatoire darmziekten (IBD) gekeken.

Zij onderzochten de data van 1.669 patiënten met psoriasis. Van deze groep had 12,2% artritis psoriatica (203 patiënten) en 1.6% IBD (26 patiënten), waarvan 12 de ziekte van Crohn en 14 colitis ulcerosa. Patiënten met artritis psoriatica hadden vaker IBD dan de psoriasispatiënten met alleen de huidafwijkingen (3.0 versus 1.4%). De patiënten met zowel psoriasis als IBD hadden vaak een milder psoriasis beeld dan de psoriasispatiënten zonder IBD, maar de symptomen van de ziekte van Crohn waren daarentegen erger dan bij de Crohn-patiënten zonder psoriasis.

Uit de resultaten komt naar voren dat IBD ongeveer viermaal vaker voorkomt onder psoriasispatiënten en dan met name bij patiënten met artritis psoriatica. Het lijkt er op dat deze patiënten op jonge leeftijd psoriasis klachten krijgen, maar dat de Crohn symptomen helaas heftiger zijn.

 

Bron: Eppinga H et al. Prevalence and Phenotype of Concurrent Psoriasis and Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017 Jun 14.