R.E.S.P.E.C.T

R.E.S.P.E.C.T

R.E.S.P.E.C.T

Karine Hoenderdos, diëtiste

Eind 2015 bracht ze tranen in de ogen van president Obama met haar liedje ‘(You make me feel like a) Natural woman’. Geen wonder, want Aretha Franklin is een wereldzangeres. Zelf vind ik haar song Respect ook een topper, ook al is het dan al 48 jaar oud. Misschien moet dat wel het lijflied worden van deze website! Want als er één ding is bereikt op het gebied van darmgezondheid en het darm-microbioom de afgelopen jaren, dan is het dit wel: Respect.

Onderzoekers die zich verdiepen in de wondere wereld van het darm-microbioom, zijn altijd verrast over de grote invloed op onze gezondheid. Ons humeur, onze eetlust, onze stoelgang, ons gewicht, onze gezondheid, ons energiepeil: werkelijk álles lijkt samen te hangen met de kolonie aan bacteriën in onze darm.

Daarom: R.E.S.P.E.C.T:

R: Recept

Het Recept voor gezonde darmen is een combinatie van voldoende vezels, voldoende vocht, veel bewegen, rust en ontspanning. Vooral die vezels zijn van belang, zij zorgen voor een goede voedingsbodem voor de bacteriën. Ze komen uitsluitend voor in plantaardige producten, zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten en noten. Maar 1 op de 10 Nederlanders eet voldoende vezels!

E: Eczeem

Je zou misschien niet snel verwachten dat de darmen invloed kunnen hebben op een huidaandoening. Maar er zijn veel onderzoeken die een link aantonen tussen eczeem en een gezonde darmflora. Het gebruik van probiotica kan bijvoorbeeld bij jonge kinderen de kans op eczeem verminderen. Een gezonde darmflora zie je dus óók van buiten.

S: Slank

Dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar het is superinteressant. Is het darmmicrobioom van slanke mensen anders dan dat van mensen met overgewicht? Onderzoekers beginnen te vermoeden dat dit werkelijk het geval is. Zo zijn er aanwijzingen dat een gevarieerde darmflora beschermt tegen overgewicht. Ook is er een bacterie gevonden die mogelijk obesitas remt en tenslotte wordt er onderzoek gedaan naar het inzetten van probiotica bij de behandeling van overgewicht.

P: Prikkelbare darm

Maar liefst 5-15% van de bevolking lijdt aan het prikkelbare darm syndroom (PDS). De klachten bij PDS zijn zeer vervelend: diarree, buikpijn, darmkrampen en obstipatie. Ook bij deze aandoening heeft het darm-microbioom veel invloed. Het blijkt bijvoorbeeld dat deze mensen een minder gevarieerde darmflora hebben en dat probiotica een gunstig effect hebben op de aandoening.

E: Ernstig zieke darmen

Als een gezond darm-microbioom zo belangrijk is, kan die dan ook worden ‘getransplanteerd’ naar zieke mensen? Ja! Dat is al meermalen succesvol gedaan bij ernstig zieke mensen die besmet zijn met de Clostridium difficile bacterie. Dat belooft wat voor de toekomst, want zou dit ook kunnen werken voor mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, of misschien overgewicht?

C: Cholesterol

Darmbacterien zijn zelfs van invloed op het cholesterolgehalte, zo laat onderzoek zien. Er zijn bacteriën die de hoogte van triglyceriden en HDl-cholesterol kunnen beïnvloeden. Met de juiste vezelrijke voeding, prebiotica en probiotica zou je zo het cholesterolgehalte in het bloed mogelijk kunnen verbeteren.

T: Toekomst

Kan het darm-microbioom dan álles als het gaat om ziekte en gezondheid? Nee, natuurlijk niet. Maar het is duidelijk dat die miljarden bacteriën in de buik veel meer invloed hebben dan je zou verwachten. Ongetwijfeld wordt er de komende jaren meer onderzocht, en zullen mooie nieuwe toepassingen worden ontwikkeld. Tot die tijd telt het credo: zorg goed voor je darm-microbioom en behandel het met RESPECT.