darmkanker

Risico op darmkanker en galwegkanker bij mensen met IBD en PSC

Mensen met inflammatoire darmziekten (IBD) zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van dikke darmkanker. Als daar ook nog een primair scleroserende cholangitis (PSC) is gediagnosticeerd dan wordt dit risico nog eens extra verhoogd. Daarbij hebben zij ook een verhoogd risico op galwegkanker. PSC is een aandoening waarbij de galwegen binnen en buiten de lever chronisch ontstoken zijn. De oorzaak is nog onduidelijk maar het gaat hoogstwaarschijnlijk om een auto-immuun ziekte. Deze studie onderzoekt hoe groot dit risico op beide typen kanker is.

In het onderzoek waren 51 patiënten met zowel IBD als PSC opgenomen. Alle patiënten waren onder regelmatige controle voor 19 jaar tussen 1986 en 2007.

Gedurende de studie ontwikkelden, drie patiënten (5.9%) dikke darmkanker en vijf patiënten (9.8%) galwegkanker. Het gestandaardiseerde incidentie risico (SIR) was 20.71 (95% confidence interval [CI]: 5.62-79.70) voor dikke darmkanker en 916.63 (95% CI: 297.88-2140.99) galwegkanker. De mediane leeftijd waarop de patiënten werden gediagnosticeerde met darmkanker was 39.5 years. Alle patiënten die gediagnosticeerd waren met darmkanker waren jonger dan 45 jaar en hadden naast PSC andere risicofactoren voor dikke darmkanker. De mediane leeftijd waarop galwegkanker werd gediagnosticeerd was 54.0 jaar.

Uit deze studie blijkt dat patiënten met IBD en PSC ondanks frequente controle toch een aanzienlijk verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van darmkanker en galwegkanker. Het is daarom van belang om regelmatig endoscopische controles uit te voeren, maar het is misschien nog wel belangrijker om markers te ontwikkelen om deze typen kanker vroegtijdig op te sporen.

 

Dit stuk is geschrveen door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Manninen P et al. Colorectal cancer and cholangiocarcinoma in patients with primary sclerosing cholangitis and inflammatory bowel disease. Scand J Gastroenterol. 2015 Apr;50(4):423-8.