Stomaatje lanceert het boek “Ik leef! Een stoma als kadootje”

Met enige trots laat Stichting Stomaatje weten dat haar oprichtster, Eliene Roelse, een prachtig boek heeft geschreven dat een aanvulling zal zijn in de stomawereld, maar ook ver daarbuiten, omdat het leest als een roman.

Een autobiografie over een gezond meisje van twaalf die langzaam haar wereld kleiner ziet worden, tot ze op 21 jarige leeftijd, alleen nog haar ouders en zus heeft, en hoort wat ze mankeert. Daarna wordt ze enkele maanden later geopereerd en gaat het herstel beginnen en de lange weg om weer mee te mogen doen in de maatschappij en haar sociale wereldje te zien groeien. Op die weg leert zij professionals kennen en medelotgenoten. Ontdekt zij wat wel en niet kan met een stoma en begint een initiatief dat uitgroeit tot een heuse stichting. Als nog even de laatste stap moet worden gezet, zodat ze daarna de baan kan aanvaarden, haar rijbewijs kan halen en op zichzelf kan wonen, gaat het mis. Het boek bestrijkt daardoor een periode van 18 heftige jaren.

Eliene heeft het eerste exemplaar overhandigt aan haar stomaverpleegkundige Noor van den Broek werkzaam in het Meander Medisch Centrum te Amersfoort, waar zich een deel van het verhaal afspeelde. “Eliene betekent inmiddels veel voor de stomazorg in Nederland door haar Stichting Stomaatje. Door haar ervaringen te delen op internet helpt zij veel mensen die ook een stoma hebben of nog gaan krijgen. Een prachtige informatieve site waar ik mijn patiënten altijd op wijs en terug hoor dat het ze enorm geholpen heeft,” vertelt Noor van den Broek. “Dat ze haar boek, op juistheid wilde laten nakijken terwijl het een persoonlijk verhaal is, vond ik heel bijzonder en een eer om te mogen doen.”

Aangemoedigd door Naima el Bezaz om haar verhaal te schrijven, is voor Eliene de meerwaarde van het boek dat het op juiste stoma feiten is gecontroleerd door haar stomaverpleegkundige. Bij het boek is ook een bijbehorende website gelanceerd: www.stoma-als-kadootje.nl waarin de geschiedenis van de totstandkoming van het boek wordt beschreven en hoe aan de cover volledig belangeloos is meegewerkt door Marcel Krijger, een fotograaf die kennis van zaken heeft en heel betrokken is. Met de opbrengst van het boek steun je Stichting Stomaatje die de ontbrekende schakel wil zijn tussen stomadrager (en achterban) en professional en alle ins & outs rond stoma’s openhartig en positief bespreekbaar wil maken.