Taboe?

Taboe?

– Karine Hoenderdos, diëtiste –

Ook de koningin gaat naar de wc. Dat is altijd mijn troostende gedachte als ik iets ‘Engs’ moet doen of als ik een ‘Belangrijk persoon’ moet spreken. Het beeld van de koningin, gekroond en al op het koninklijk toilet (zou ze koningsblauw toiletpapier gebruiken?), stelt me altijd weer gerust. Het valt wel mee, het is niet zo spannend, ieder mens is in wezen gelijk.

Maar als iedereen het doet, zelfs de koningin, waarom is de stoelgang dan nog altijd taboe? Waarom praat niemand graag over de gezondheid van zijn darmen.

Zeg nou zelf, het is helemaal niet gebruikelijk om bij de koffie (of beter: na de koffie) te vertellen dat je net zo’n prachtige drol hebt gedraaid. Of dat je buikpijn hebt, omdat je al drie dagen niet naar het toilet bent geweest. Laat staan dat je een stevige wind laat in het openbaar.

Jammer. Want ze zijn zo ongelooflijk interessant, onze darmen. Het idee alleen al, dat je er meters van in je buik hebt! Of dat je darmen zowel raad weten met een flinke biefstuk, als met een appel of een patatje oorlog! Of dat miljarden bacteriën er een fijn bestaan hebben en dat die je dan –als dank- beschermen tegen ziektes.

Daarom is het goed dat deze website er nu is. Hier zijn geen taboes. Hier lees je alles over de functie van de darmen, het belang voor je gezondheid en de mogelijke problemen die er kunnen optreden. Veel deskundigen hebben hun bijdrage geleverd aan deze website en veel organisaties hebben meegewerkt. Nu ik dit opschrijf, bedenk ik me ineens dat er nog iemand ontbreekt. De koningin! Ik ga haar snel maar even bellen. En nee hoor, dat is niet eng. Want ook de koningin gaat gewoon naar het toilet.