diarree

Tempé tegen diarree

Tempé is voor vegetariërs een bekend product. Naast het gebruik als vleesvervanger zou tempé ook ingezet kunnen worden als bescherming tegen buikloop oftewel diarree. Petra Roubos (promovenda aan de Wageningen Universiteit) wist dat er verhalen de ronde gingen dat deze ‘sojabonenkoek’ bij baby’s en bij biggen diarree zou verminderen. Men wist alleen nog niet hoe. In het laboratorium bleek dat de tempé in staat was om de hechting van ziekteverwekkende bacteriën aan de darmwand tegen te gaan. Zo kan dus verhinderd worden dat die bacteriën een infectie aan de darmwand veroorzaken. Hoe tempé dit voor elkaar krijgt, is helaas nog niet bekend. De onderzoeker denkt dat tempé mogelijk een stof bevat dat zich aan de ziekteverwekker hecht, waarna deze niet meer in staat is aan de darmwand te hechten. Het kan ook zijn dat deze stof in tempé de bacterie op een andere manier belemmert om zich aan de darmwand vast te zetten, bijvoorbeeld door iets te blokkeren of stuk te maken.

Het anti-diarree effect bleek overigens specifiek voor sojabonen. Dezelfde schimmels – maar dan gekweekt op granen – gaven niet hetzelfde resultaat. Dit komt waarschijnlijk door arabinose-bevattende koolhydraatketens, die uniek zijn voor sojabonen. Wanneer deze ketens werden verwijderd, bleek ook het beschermende effect afwezig te zijn.

Tempé is een eiwitrijk product en wordt gemaakt van gefermenteerde en geschimmelde sojabonen. Het wordt meestal verkocht als een blokje en door de witte, schimmelige buitenkant lijkt het een beetje op brie. Door het fermenteren (afbreken van eiwitten en suikers) wordt het product langer houdbaar. De structuur van de bonen wordt zachter en de smaak iets nootachtig. Tempé is in Nederland te koop in toko’s en bij Natuurwinkels.

 

Bron: WUR