Vakantiedarmen

Vakantiedarmen

– Karine Hoenderdos, diëtiste – 

Ha fijn, de vakantie komt eraan! Lekker uitrusten, nieuwe ervaringen opdoen en alle tijd voor leuke dingen. Een zorgeloze tijd zou je zeggen. Maar tijdens de vakantie doemen soms ineens de gekste kwaaltjes op.

Als ik een top drie zou moeten samenstellen, dan gok ik dat verbranden door de zon op nummer drie staat. Vreselijk, zo’n knalrode en vurige rug als je lekker wilt slapen. Goed smeren met zonnebrandcrème beschermt je, net zoals de zon mijden tijdens de heetste uren van de dag.

Op nummer twee staan insectenbeten. De muggenbult, de wespensteek of zo’n lastige teek die je met een pincet moet verwijderen. Ook hier geldt: goed smeren en de insecten mijden met een muskietennet of lange broek.

Op nummer één staat ongetwijfeld de vakantiedarm. De een krijgt verstopping op een vreemd toilet, de ander juist diarree door onhygiënische omstandigheden. Zo’n probleem kan je vakantie vergallen! En wat is de remedie? Net als bij kwaal 1 en 2: smeren en mijden.

Met ‘smeren’ bedoel ik dat je voldoende vezels moet eten en daarbij genoeg moet drinken. Zo zorg je dat de spijsvertering gesmeerd blijft verlopen. Het is de remedie tegen verstopping. Maar óók tegen diarree! Dan is vocht extra belangrijk, omdat je door diarree veel vocht verliest. De vezels kunnen dan juist helpen om het vocht in de ontlasting te binden, zodat het niet meer waterdun is.

En ‘mijden’ dan? Je kunt je darmen toch niet stilleggen? Nee, maar je kunt wel vieze wc’s mijden, en ook rauw voedsel, vervuild kraanwater, ijsblokjes en schepijs.

Smeren en mijden dus. Het wordt een mooie zomer!