PDS

Veranderde bacteriële fermentatie als mogelijke oorzaak voor PDS

In eerder onderzoek is al de suggestie gewekt dat dysbalans in darmflora mogelijk kan bijdragen aan het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Recent hebben onderzoekers gekeken naar de bacteriële fermentatie bij PDS en de subtypen.

In totaal deden 114 PDS patiënten mee aan de studie, zij voldeden allen aan de Rome III criteria. Daarnaast deden e rook nog 33 gezonde controle-patiënten mee aan de studie. De fermentatie in de darm werd nagegaan door de pH (zuurgraad) in de darm en korte-keten vetzuren te meten via een capsule (SmartPill).

Uit de resultaten kwam naar voren dat het pH niveau in de dikke darm significant lager was bij de PDS-patiënten vergeleken met de controlegroep (pH, 6.8 voor PDS vs. 7.3 voor controlegroep, P=0.042). In de dunne darm werd geen verschil gevonden tussen de twee groepen (6.8 vs. 6.8, P=niet significant). De pH in de dikke darm was gelijk voor alle subtypen PDS. De dikke darm pH was positief gecorreleerd met de colon transit time (CTT) en klachten. Het niveau korte-keten vetzuren was negatief gecorreleerd met CTT en positief met frequentie van de stoelgang.

Deze studie laat zien dat de zuurgraad in de dikke darm significant lager is bij PDS-patiënten. Korte-keten vetzuren lijken geen sensitieve marker voor bacteriële fermentatie in de darm.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Ringel-Kulka T et al. Altered Colonic Bacterial Fermentation as a Potential Pathophysiological Factor in Irritable Bowel Syndrome. Am J Gastroenterol. 2015 Sep