Coeliakie

Verhoogd risico op kanker bij langdurige beschadiging darmwand door coeliakie

Mensen met langdurige slijmvliesbeschadiging bij coeliakie (gluten-intolerantie) hebben een viermaal verhoogd risico op het krijgen van een lymfoom (lymfeklierkanker), blijkt uit Zweeds onderzoek.

Bij coeliakie reageert het immuunsysteem op gluten, een eiwit in onder andere graan, gerst en rogge. Door het eten van gluten raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd en werkt het immuunsysteem overuren. Door gluten uit de voeding te bannen kan het slijmvlies zich weer herstellen.

In de studie werden meer dan 7.500 mensen gevolgd met coeliakie. Na een jaar werd een dunne darmbiopt genomen en bleek dat nog 43% van de mensen ziekteactiviteit te hebben. Negen jaar lang werden de patiënten gevolgd en kregen 53 mensen een lymfoom. Uit de resultaten bleek dat de mensen bij wie in het biopt activiteit werd aangetoond een 3,8 hoger risico op een lymfoom hadden, terwijl dat bij de mensen met een ‘genezen’ slijmvlies gelijk was aan de gezonde bevolking.

Het is onduidelijk of de ziekteactiviteit in stand werd gehouden met het niet (juist) volgen van een glutenvrij dieet of door andere factoren. Ook al is het risico op een lymfoom significant hoger bij actieve coeliakie, het is niet direct nodig om extreem ongerust hiervoor te zijn, het risico is net iets meer dan één procent. Uiteraard is het van belang voor zowel de patiënt als de arts om de ziekte zoveel mogelijk in de hand te houden.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten