Vetten zijn essentieel voor kinderen

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten, het Voedingscentrum, Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) en de Stuurgroep Kies Gezond Vet hebben het Manifest ‘Essentiële vetten voor kinderen’ ondertekend. Hiermee onderstrepen de organisaties dat essentiële vetten belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Vetten leveren namelijk energie, vitamines en essentiële vetzuren. Dat is nodig voor een normale groei en ontwikkeling maar het lichaam kan deze essentiële vetzuren niet zelf maken. Daarom moeten we ze via voeding opnemen. Uit onderzoek blijkt dat de inname van essentiële vetzuren vaak niet voldoende is.

Oliën, margarine en halvarine, noten en vette vis zijn een goede bron van essentiële vetzuren. De organisaties geven aan dat voorlichting aan ouders over voeding, overgewicht en essentiële vetten samen zou moeten gaan met voorlichting aan kinderen. Het aanleren van een goed voedingspatroon is niet alleen nu, maar ook voor later belangrijk voor een goede gezondheid.

 

Stuurgroep Kies Gezond Vet
Claudia Oomen, directeur van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO), is blij met de steun van de organisaties via het manifest. “Wij benadrukken al jaren het belang van essentiële vetten voor kinderen.” De Stuurgroep Kies Gezond Vet, een initiatief van MVO, adopteert het manifest en heeft besloten een ‘aandachtsgroep kinderen’ op te richten. Deze Stuurgroep Kies Gezond Vet – Kinderen zal het komend jaar materialen ontwikkelen om de voorlichting door professionals over het belang van essentiële vetten voor kinderen te ondersteunen. Eerder dit jaar introduceerde de Stuurgroep de website www.kiesgezondvet.nl en de draaischijf Kies Gezond Vet voor gebruik in de praktijk van de huisarts en de diëtist.

 

Bron: Stuurgroep Kies Gezond Vet