darmkanker

Vezels verkleinen de kans op colonkanker

Nieuw wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ) laat zien dat een vezelrijk dieet, vooral met granen, de kans op colonkanker verkleint. De studie maakt onderdeel uit van WCRF/AICR Continuous Update Project (CUP)*. Het CUP streeft ernaar om het bewijs voor verbanden tussen voeding, bewegen, gewichtsbeheersing en kanker actueel te houden. Deze studie is een toevoeging op het eerder gepubliceerde WCRF/AICR Second Expert Report (2007).

De aangevulde meta-analyses van 16 prospectieve cohortstudies lieten zien dat met een dagelijkse inname van 10 g voedingsvezels het risico op colonkanker met 10% afneemt. Deze resultaten werden eerder dit jaar beoordeeld door een onafhankelijk panel van experts. Het panel vond het bewijs voor de studie naar het ‘beschermende effect van vezels en colonkanker’  zeer overtuigend. Dit ondersteunt de WCRF/AICR Recommendations for Cancer Prevention http://www.dietandcancerreport.org/expert_report/recommendations/index.php in haar advies om met name plantaardige voeding te eten. Relatief onbewerkte granen en groenten vormen een goede bron voor vezels en kunnen onder andere gevonden worden in volkorenbrood, granen, bruine rijst en (havermout-)pap.

De studie heeft ook de bronnen voor voedingsvezels onderzocht  en zag een duidelijke link met granen en vezels maar niet met vezels uit groenten en fruit. Eerder onderzoek van het CUP liet een verlaging in de kans op colonkanker zien met een hoge inname van groenten en fruit waardoor de rol van deze producten  aanzienlijk leek te zijn. WCRF International gebruikt liever de term ‘voeding m t vezels’ in plaats van alleen vezels. Zo wil de instantie benadrukken dat er wel sterk
bewijs is voor voedingsmiddelen met veel vezels en wordt de vezelinname met vezels in voedingssupplementen niet aangeraden. Er is namelijk geen bewijs dat met supplementen ook een lager risico op colonkanker kan worden behaald. Colonkanker staat op de derde plaats met wereldwijd zo’n 1,2 miljoen nieuwe patiënten per jaar. Meer vezelinname kan niet alleen bijdragen aan minder gevallen van colonkanker maar verlaagt ook de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type.

 

Bron: Aune, D et al (2011) Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta- analysis of prospective studies, BMJ<http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22074852>