darmkanker

Vis lijkt het risico op maag-darmtumoren te verkleinen

Maag-darmtumoren vormen een groot aandeel van alle kankersoorten. Van deze tumoren wordt gedacht dat voeding een grote rol in de ontwikkeling speelt. Het eten van vis lijkt een goede invloed op onze gezondheid te hebben. Eerdere onderzoeken hebben laten zien dat er minder maag-darmtumoren voordoen bij bevolkingsgroepen die meer vis dan gemiddeld consumeren. De theorie hierachter is dat de omega-3-vetzuren een anti-inflammatoire werking hebben en daardoor beschermend werken tegen kanker. Chinese onderzoekers hebben gekeken naar de relatie tussen de consumptie van vis en het risico op maag-darmtumoren.

In totaal werden de resultaten van 27 prospectieve cohort studies meegenomen in de analyses. In totaal werden de gegevens van ruim 2.3 mijoen mensen geobserveerd met een gemiddelde follow-up van 13.6 jaar. Over deze gehele groep ontwikkelden 24.114 maag-darmtomoren tijdens de follow-up. Het relatieve risico (RR) om maag-darmtumoren te ontwikkelen bij personen die vis consumeren was 0.93 (95% CI 0.88-0.98) ten opzichte van personen die geen vis eten. Tussen de studies werd er een significante hetergeneniteit gezien (p<0.003). Als er specifiek werd gekeken naar bepaalde type tumoren was het RR voor colorectale tumoren 0.93 (95% CI 0.87-0.99), dikke darmkanker 0.95 (95% CI 0.91-0.98), rectumtumoren 0.85 (95% CI 0.75-0.95), slokdarmkanker 0.91 (95% CI 0.83-0.99) en leverkanker 0.71 (95% CI 0.48-0.95).

Uit deze lijkt naar voren te komen dat consumptie van vis mogelijk een beschermende werking heeft op de ontwikkeling van maag-darmtumoren. Een toename van 20gram vis per dag lijkt een risicoverlaging van 2% te bewerkstellingen.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Yu XF et al. Fish consumption and risk of gastrointestinal cancers: a meta-analysis of cohort studies. World J Gastroenterol. 2014 Nov 7;20(41):15398-412.