Koffie op recept! Het helpt de darmen op gang te brengen na een operatie

Mensen die regelmatig koffie drinken, herkennen het fenomeen wel: het laxerende effect van koffie. Soms is alleen de geur al genoeg dat we hard-hollend naar het toilet moeten. Het is niet alleen een volkswijsheid dat koffie laxerend werkt, het is ook wetenschappelijk onderzocht! Het lijkt er namelijk op dat koffie de darmen helpt op gang te komen na darmoperaties.

Wanneer er een stuk darm wordt verwijderd verandert de anatomisch en fysiologische samenstelling van de darm. Dit kan leiden tot vertraagde peristaltiek (beweging), obstipatie, darmspasmen en pijn. Dit kan het herstelproces aanzienlijk verlengen. Bosnische artsen hebben gekeken of koffie het herstelproces kan versnellen.

In een gerandomiseerde studie tussen 2013 en 2014 kreeg de helft van de patiënten (n=30) direct na de operatie driemaal daags koffie, 100 ml in totaal, door een neusmaag-sonde. De andere helft kreeg hiervoor in de plaats thee.

Uit de resultaten kwam naar voren dat de koffie-groep aanzienlijk sneller ontlasting had na de operatie: 15 uur (p<0.01), bovendien konden zij ook sneller naar huis na de operatie: 8.6 dagen versus 16 dagen (p<0.01). Daarnaast werden er ook minder postoperatieve complicaties gezien bij de koffie-groep (p<0.05).

Deze studie laat een zeer gunstig effect zien van koffie na darmoperaties. Op dit moment loopt er nog de Zwitsers-Duitse CaCo-trial, een vrijwel identieke studie. Indien deze resultaten ook zo gunstig blijken te zijn, is er wellicht een plaats voor koffie na darmoperaties. Voor nu, zodra de chirurg het toelaat kunt u om een kopje koffie vragen.

 

Bronnen: