Protonpompremmers veranderen samenstelling darmbacteriën

Protonpompremmers (PPI’s) zoals pantoprazol en omeprazol behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen en worden ingezet bij de behandeling van zuurbranden en maagzweren. PPI’s zorgen ervoor dat het maagsap minder zuur wordt. Echter, het zure milieu in de maag is juist bedoeld om schadelijke indringers, waaronder bacteriën, uit te schakelen.

Uit meerdere onderzoeken blijkt nu ook dat mensen die langdurig PPIs gebruiken vaker darminfecties hebben met Salmonella, Shigella en Campylobacter, maar ook Clostridium difficile. Door het gebruik van PPI’s verslechtert de barrièrefunctie van de maag waardoor schadelijke bacteriën toch de kans krijgen. Bovendien werden er in de darmflora vaker Staphylococcen en Streptococcen gevonden, beide bacteriën die normaal gesproken op de huid en de mondholte thuis horen. Dit is extra bewijs dat door PPI’s een deel van de barrièrefunctie van de maagsappen teniet wordt gedaan. Verder bleek dat in totaal zo’n 20% van de darmflorasamenstelling wordt veranderd door het gebruik van PPI’s.

Niet alleen PPI’s beïnvloeden de darmflora, ook andere veelgebruikte medicijnen zoals uiteraard antibiotica, maar ook statines, beta-blokkers, antidepressiva, metformine en laxantia. Kijk dus kritisch samen met uw behandelend arts of u bepaalde medicatie echt nodig hebt, met name PPI’s worden te laagdrempelig en te langdurig gebruikt!

 

Bron: Imhann F et al. The influence of proton pump inhibitor and other commonly used medication on the gut microbiota. Gut microbes 2017 Jan 24