Het afmaken van een antibioticakuur, moet het echt zo strikt als we denken?

Een antibioticakuur moet je volledig afmaken? Of toch niet… Tot zeer recentelijk werd het als waarheid aangenomen dat je een antibioticakuur volledig moet afmaken, omdat er anders kans ontstaat op resistentie. In juli dit jaar is er echter een artikel verschenen in de British Medical Journal (BMJ) van prof Llewelyn waarin hij aankaart dat er geen onomstotelijk bewijs bestaat dat je een kuur per definitie moet afmaken en dat te lang doorbehandelen juist kans op resistente bacteriën geeft.

In de dagelijkse praktijk zie je dat iedereen anders reageert op antibiotica ongeacht of de bacterie gevoelig is voor de antibiotica. De een is na 2 dagen antibiotica bij een nierbekkenontsteking alweer zo fit als een hoentje, terwijl de ander nog een aantal dagen aan het tobben is met koorts. Wellicht kan degene die snel herstelt onder antibiotica ook eerder stoppen met de behandeling.

In de loop der jaren is al getracht om de antibioticaduur terug te schroeven, maar we zijn er nog wel altijd geneigd om de volledige kuur “volgens het boekje” voor te schrijven.  Het zou dus goed kunnen zijn dat we hier best wel vanaf mogen wijken als de patiënt zeer goed reageert op het antibioticum. Customized Medicine is hier dus het adagium.

In het BMJ-artikel geeft prof Llewelyn zelfs aan dat langer dan noodzakelijk doorbehandelen juist antibiotica resistentie in de hand werkt. Door een overschot aan antibiotica wordt er vrij baan gegeven aan resistente bacteriën waarmee de patiënt zich kan koloniseren. Dit hoeft niet per direct een risico te vormen voor de patiënt, maar wellicht wel in de toekomst. Over te kort behandelen geeft prof Llewelyn aan dat het niet de resistente bacteriën zijn die iemand ziek maken, maar de onderbehandelde bacteriën die de patiënt wéér ziek maken als ze de gelegenheid krijgen om te delen.

 

Blijf dus nadenken! Te vroeg stoppen met antibiotica vormt een bedreiging voor de patiënt, maar te lang doorbehandelen dus zeker ook.

 

Bron: Llewelyn et al. The antibiotic course has had its day

 

Meer nieuws? Kijk verder >