Dieet tegen een depressie

Het idee dat er een relatie bestaat tussen darmgezondheid en geestelijke gezondheid begint steeds meer achterban te krijgen, ook in de wetenschap. Continu verschijnt er onderzoek dat laat zien dat voeding van invloed is op de samenstelling van de darmbacteriën, en dat die samenstelling vervolgens weer van invloed kan zijn op iemands hersenen. Maar hoe sterk is dit verband tussen de darmen en de hersenen nou werkelijk? Werkt bijvoorbeeld een dieet tegen een depressie? Nieuw onderzoek van de Australische Deakin University biedt inderdaad veelbelovende resultaten die deze hypothese ondersteunen.

 

In het onderzoek werd een groep van 67 mensen met een matig tot ernstige depressie opgesplitst in een dieet-groep en een controlegroep. Alle 67 deelnemers hadden bij aanvang slechte eetgewoonten, en consumeerden veel koolhydraatrijke en voedingsstof-arme producten. De dieet-groep volgde 12 weken lang het zogenaamde Modi-Medi dieet en werd hierbij ondersteund door een klinisch diëtiste. Het Modi-Medi dieet wordt gekenmerkt door mediterrane producten, zoals groenten en bladgroenten, olijfolie, noten, en (mager) vlees en vis van hoge kwaliteit. Het is daardoor rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals omega-3 vetten, zink, magnesium, ijzer en vitamine b12. De controlegroep kreeg alleen ‘sociale’ ondersteuning en veranderde niet in eetgewoonten.

De resultaten zijn opzienbarend. In de dieetgroep was maar liefst 32% van de deelnemers na 12 weken in ‘remissie’, waar in de controlegroep dit maar bij 8% van de deelnemers het geval was. Met andere woorden, mensen die het Modi-Medi dieet hadden gevolgd waren na drie maanden veel vaker van hun depressie af dan mensen die hun slechte eetgewoonten doorzetten.

Een interessante bijkomstigheid: de deelnemers aan het dieet waren gemiddeld minder geld kwijt aan hun gezonde, hoge kwaliteit eten dan de controlegroep die hun pizza’s, pasta’s en fastfood bleven nuttigen. Het Modi-Medi dieet bleek in dit Australische onderzoek dus op meerdere fronten te lonen.

Ondanks dat de uitkomsten veelbelovend zijn, is het belangrijk om aan te geven dat het onderzoek naar de invloed van dieet op de geestelijke gezondheid nog in de kinderschoenen staat. Het Modi-Medi dieet moet daarom niet beschouwd worden als een vervanging voor het raadplegen van een behandelaar bij depressieve klachten, maar voor nu mogelijk een ondersteuning in de behandeling.

 

Bron: Jacka, F. N., O’Neil, A., Opie, R., Itsiopoulos, C., Cotton, S., Mohebbi, M., … & Brazionis, L. (2017). A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’trial). BMC medicine, 15(1), 23.