Poeptransplantatie bij chronische diarree

In twintig jaar tijd is de antibioticagerelateerde diarree meer dan verdubbeld door het toegenomen antibioticagebruik. Door antibiotica wordt de darmflora dusdanig verstoord waardoor slechte bacteriën de overhand krijgen. Een kwart van de gevallen is niet meer gevoelig voor antibiotica en gaat dan over in chronische diarree, meestal veroorzaakt door de darmbacterie Clostridium difficile.

Bij poeptransplantaties worden goede darmbacteriën van een gezond persoon endoscopisch overgezet naar een patiënt met chronische diarree, waarbij antibiotica niet is aangeslagen. Verbetering wordt vaak al gezien binnen twee weken.

In het Johns Hopkins Instituut in de VS doen zij nu ook poeptransplantaties bij kinderen met chronische diarree. De donoren zijn vaak familie of bekenden waarbij zeer zorgvuldig de ontlasting en het bloed worden gecheckt. Mensen met chronische ziekten of auto-immuunziekten, zoals diabetes of obesitas, komen niet als donor in aanmerking.

De precieze samenstelling en het werkingsmechanisme van de darmflora is nog niet bekend en wordt nog uitgebreid onderzocht omdat wetenschappers er veel potentie in zien.

 

Note: Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130729133002.htm