Darmflora

Minder diversiteit van de darmflora bij kinderen geboren via de keizersnede

De darmflora-diversiteit is minder groot bij keizersnede-kinderen in hun eerste twee levensjaar dan bij kinderen die op de vaginale manier worden geboren.

Het verschil in darmflora heeft invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem. Bacteriën spelen een belangrijke rol voor de ontwikkeling van het immuunsysteem waardoor het immuunsysteem niet overreageert, zoals bij allergieën, diabetes en inflammatoire darmziekten het geval is. Hier zijn de T-cellen bij betrokken en de juiste balans van hun signaaleiwitten, Th1 en Th2.

Zweedse onderzoekers hebben de darmflora van 24 kinderen onderzocht, waarvan negen geboren waren via een keizersnede en vijftien via de vaginale weg. Dit werd gedaan in de eerste week na de geboorte en vervolgens na een, drie, zes, twaald en 24 maanden na de geboorte. Hiernaast werd ook bloed afgenomen op zes, twaalf en 24 maanden om de hoeveelheid signaaleiwitten, Th1 en Th2, te meten.

Uit de resultaten bleek dat kinderen die via een keizersnede zijn geboren een tekort aan een grote groep darmbacteriën hadden, Bacteroidetes phylum (P=0.002). Deze groep darmbacteriën helpt mee in het in toom houden van allergische reacties door de T-cellen te stimuleren en de Th1/Th2-balans te handhaven. In een deel van deze kinderen waren deze bacteriën nog steeds niet aanwezig na een jaar.

In het geheel was de diversiteit van de darmflora van kinderen geboren via de keizersnede minder dan de kinderen die via de vaginale wijze ter wereld waren gebracht. Het verschil in darmflorasamenstelling kon niet worden verklaard door mogelijk antibioticagebruik van de moeder rondom de bevalling. De vaginale flora van beide groepen moeders was gelijk.

 

Note: Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: H. E. Jakobsson, et al. Decreased gut microbiota diversity, delayed Bacteroidetes colonisation and reduced Th1 responses in infants delivered by Caesarean section. Gut, 2013;