Aderverkalking door teveel rood vlees

Overdaad is nooit goed. Zo blijkt nu ook dat een overdaad aan consumptie van rood vlees een negatieve invloed heeft op onze gezondheid.

Onderzoekers uit Cleveland (USA) hebben aanwijzingen gevonden dat rood vlees een verandering teweeg brengt in de menselijke darmflora, de bacteriehuishouding in onze darmen. Deze verandering zou mogelijk kunnen bijdragen aan aderverkalking (atherosclerose), wat vervolgens kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct of een herseninfarct.

L-carnitine, een bestandsdeel van rood vlees, zorgt voor deze verandering in de darmflora. Door L-carnitine nemen bepaalde bacteriën in de darmflora toe die deze stof omzetten. Bij deze omzetting wordt trimethylamine N-oxide (TMAO) gevormd, een bestandsdeel voor aderverkalking.

Dit is de eerste keer dat er een relatie wordt gelegd tussen rood vlees, verandering in darmflora en aderverkalking. De theorie zou eveneens mede een verklaring kunnen zijn waarom vegetariërs en veganisten aanzienlijk minder vaak te maken hebben met hart- en vaatziekten.

 

Bron: Koeth et al. Intestinal microbiota metabolism of L-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis. Nature Medicine 19, 576–585 (2013)