wc

Ben jij vandaag al geweest?

Ben jij vandaag al geweest?

– Karine Hoenderdos, diëtiste –

T-shirts met grappige teksten, daar zijn Amerikanen dol op. Onlangs belandde ik in een landerige bui, al surfend en klikkend, op een webshop voor T-shirts. Mijn oog viel op een t-shirt met daarop een blij figuurtje en de tekst ‘I pooped today’.

Grappig! Iedereen poept. En hoe zwaar of licht de grote boodschap ook is, na afloop rest altijd een beetje opgelucht gevoel als die boodschap weer gedaan is. Een blij gevoel, meestal. Een goed begin van de dag, vaak.

Toch moet je wel heel intiem contact hebben met iemand om dat opgeluchte gevoel te delen. Om te zeggen: ‘Lekker gepoept joh!”. Dat doen hooguit je kinderen, en wie weet je partner. Maar verder is de ontlasting heel privé. In Japan (waar de stoelgang overigens een redelijk normaal gesprekonderwerp is), maken de openbare toiletten geluid om zo eventuele genante bijgeluiden van de stoelgang te maskeren. Poepen is taboe. Absurd eigenlijk, om zoiets normaals te verdoezelen. Best schadelijk zelfs. Want nu negeren veel mensen de aandrang van hun darmen, omdat ze zich schamen. Soms met verstopping tot gevolg. En veel mensen vinden het lastig om hun klachten rondom de spijsvertering en stoelgang te bespreken. Terwijl die klachten heftig kunnen zijn en je dagelijks leven kunnen vergallen. Wat is er op tegen om het gewoon eens over de stoelgang te hebben? Of je kinderen te leren dat dat de normaalste zaak van de wereld is?

Ik denk dat ik ‘m maar eens moet aanschaffen, dat T-shirt. Kijken of ik zo mijn bijdrage kan leveren aan het slechten van dit taboe. Misschien durf ik het dan straks ook wel, dit vragen aan mijn omgeving: “Wat kijk je vrolijk! Heb je soms al lekker gepoept vandaag?”