Bifidobacterium breve verminderd de productie van ontstekingseiwitten bij kinderen met coeliakie

Coeliakie is een aandoening waarbij het lichaam overmatig reageert op gluten. Voorheen werd gedacht dat dit een auto-immuunziekte was, waar alleen een genetische oorzaak aan ten grondslag lag. Inmiddels weten we dat niet alleen genetica, maar ook omgevingsfactoren zoals de samenstelling van de darmbacteriën (microbioom) een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van coeliakie.

Het doel van de huidige studie was om te kijken hoe twee probiotica-stammen Bifidobacterium breve BR03 en B. breve B632 van invloed zijn op de productie van het anti-inflammatoire ontstekingseiwit IL-10 en het pro-inflammatoire ontstekingseiwit tumor necrosis factor alpha (TNF-α) bij kinderen met coeliakie.

In totaal werden 49 kinderen met coeliakie onderzocht en 18 gezonde kinderen. De eerste groep ontving BR03 and B632 voor 2 maanden, terwijl de andere groep placebo kreeg. Uit de resultaten kwam naar voren dat de TNA-α levels aanzienlijk lager waren tijdens het gebruik van BR03 en B632, vergeleken met het placebo medicijn.

Het lijkt er dus op dat bepaalde probiotica een gunstige werking kunnen hebben op de ontstekingseiwitten bij kinderen met coeliakie.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Klemenak M, Administration of Bifidobacterium breve Decreases the Production of TNF-α in Children with Celiac Disease, Dig Dis Sci. 2015 Jul 2.