darmkanker

Schuursponsje om slokdarmkanker op te sporen

Slokdarmkanker is een type kanker waarvan het aantal gevallen de laatste jaren sterk stijgt, en is op dit moment de 7e op de ranglijst van doodsoorzaken door kanker wereldwijd. In Nederland wordt jaarlijks bij zo’n 1100 mensen slokdarmkanker gediagnostiseerd. Helaas wordt slokdarmkanker vaak in een laat stadium gediagnosticeerd, waardoor de overleving aanzienlijk slechter is dan wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld. Een nieuwe methode met een schuursponsje zou een uitkomst kunnen bieden.

Op dit moment wordt de diagnose slokdarmkanker gesteld door een hapjes te nemen van het slijmvlies tijdens een kijkonderzoek (gastroscopie). Een groot nadeel van deze methode is dat er slechts van een paar plekken weefsel wordt verzameld.

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge hebben een schuursponsje ontwikkeld om slokdarmkanker vroegtijdig op te sporen: de cytosponge. De patienten slikken een capsule in, waarin zich een schuursponsje bevindt. Na enkele minuten lost de huls van de capsule op en kan het schuursponsje omhoog getrokken worden via een touwte. Onderweg worden cellen van de wand van de slokdarm door het schuursponsje omhoog geschraapt die vervolgens in het lab worden nagekeken.

Bekijk HIER hoe de cytosponge werkt

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Ross-Innes CS et al. Whole-genome sequencing provides new insights into the clonal architecture of Barrett’s esophagus and esophageal adenocarcinoma. Nature Genetics 20 July 2015