PDS

Colesevelam lijkt positief effect te hebben op PDS met diarree

Tot op heden is er nog geen effectieve therapie in de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). PDS bestaat in verschillende vormen: obstipatie, diarree en het gemengde type. Een mogelijke verklaring voor de PDS met diarree zou slechte opname van galzuren zijn. Bij een verhoogde blootstelling van de dikke darm aan galzuren zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de klachten bij PDS met diarree. Onderzoekers hebben daarom gekeken naar het effect van de galzuurbinder Colesevelam op de klachten bij PDS met diarree.

In een open studie kregen 24 mensen met PDS met diarree gedurende 10 dagen tweemaal daags 1875mg Colesevelam. Aan de deelnemers werd gevraagd om dagboeken bij te houden en ontlastingsmonsters te verzamelen om het vet, galzouten en serum C4 in de ontlasting te testen.

Uit de resultaten kwam naar voren dat Colsevelam de vastheid van de ontlasting verbeterde, de galzuursynthese verhoogde en vettige ontlasting verminderde bij mensen met PDS met diarree.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Camilleri M et al. Effect of colesevelam on fecal bile acid and bowel functions in diarrhoea-predominant irritable bowel syndrome. Alimentary Pharmacol Ther 2015 Jan 16