Column eva

Van Mond tot Darm – vanuit een tandarts-perspectief

– Eva Müller, Tandarts – 

Wat kan een tandarts zoals ik over darmen vertellen? Misschien wel meer dan je in eerste instantie zou denken.

In de tandartspraktijk draait het behalve om een gezond en schitterend gebit ook om een stralende en happy ‘smile’! Patiënten vertellen niet alleen hoe het met hun mondgezondheid gaat, maar er komt er vaak veel meer naar boven. Aan de mondgezondheid zie je hoe het met een patiënt gaat en kan bij bepaalde gezondheidsklachten adviseren om eens verder te kijken dan alleen het gebit en andere medische hulp te zoeken.

Als tandartsen zijn wij – als eerste behandelaar binnen de vakgroep geneeskunde – bezig met het begin van de spijsvertering: de mond, de plaats waar veel goede en slechte bacteriën zitten, een belangrijke factor voor onze gezondheid. Van de mond reizen de bacteriën naar de darmen en vandaaruit naar je hele lichaam. Ongunstige bacteriën in je mond hebben dus een negatief effect op je gezondheid. Want zodra de slechte bacteriën in tandplak ‘voortwoekeren’, kunnen ze schade aanrichten in bloedvaten en andere organen in het lichaam. En slechte bacteriën die via het tandvlees in de bloedstroom komen, kunnen in de aderen ontstekingsreacties veroorzaken waardoor aderverkalking ontstaat.

Wij proberen met onze mondzorg o.a. tandvleesontsteking en gaatjes te voorkomen. Daarmee beperken we ook eventuele verdere gevolgen van een ongezonde mond voor de algehele gezondheid en in het bijzonder de darmgezondheid. We adviseren onze patiënten gezond te eten, goed te poetsen en te flossen en eventueel probiotica te nemen. Voor de darmen is er probiotica en  daarnaast bestaat er ook specifieke ‘mondprobiotica’ en tandpasta met probiotica.

Een van de mooiste facetten van mijn vak vind ik dat wij zo veel kunnen doen aan preventie voor mondgezondheid en hiermee zorg dragen voor de algehele gezondheid. Door samenwerking met andere disciplines binnen de geneeskunde kunnen wij echt het verschil maken voor onze patiënten.

Naast tandarts, is Eva Muller actief op het gebied van orthomoleculaire voeding, lekkende darmen, onvoldoende membraandoorlaatbaarheden met alle gevolgen voor degeneratieve welvaartsziekten van dien. Daarnaast is zij initiatiefneemster achter het goede doel “All You Need Is Health’ gericht op preventie van degeneratieve welvaartzieken.

 

Meer columns lezen? Bekijk ze hier >