Prebiotica vermindert overgewicht

Metformine verlaagt mogelijk het risico op dikke darmkanker

Een hoog bloedsuiker lijdt tot een verhoogde kans op het ontstaan van dikke darmkanker. Het onderzoek naar hoe dit precies werkt, staat nog in de kinderschoenen. Metformine, een bloedsuikerverlagend middel, lijkt de kans op dikke darmkanker (en het terugkomen van dikke darmkanker) te verminderen. Er is veel onderzoek gedaan of de kans verkleind wordt door het verlagen van het te hoge bloedsuiker, of door de metformine zelf. Beide lijken het geval. Hoe het mechanisme in de darmwand precies werkt en waarom het de kans op dikke darmkanker verkleind, is nog niet goed bekend.

Metformine lijkt de kans op dikke darmkanker te verminderen

In groep onderzoekers heeft een oriënterend onderzoek uitgevoerd bij een kleine groep van 15 patiënten met chronisch verhoogde bloedsuiker die allen metformine gebruikten. De metformine-concentratie  werd gemeten in het bloed en in hapjes weefsel uit de darmwand. De concentratie van metformine in de darmwand was ongeveer 150x hoger dan in het bloed. Bij de patiënten waren de concentraties van het bloed en de darmwand sterk aan elkaar gerelateerd wat doet vermoeden dat de uitwisseling tussen de bloed-darmwand snel verloopt.

Een andere kleine studie waarbij metformine-gebruik onderzocht is bij ex-darmkanker patiënten met een normale bloedsuiker (dus zonder suikerziekte), liet eveneens een verlaagde kans zien op (het terugkomen) van dikke darmkanker. Het gebruik van metformine in deze groep was veilig: er werden geen noemenswaardige bijwerkingen gezien.

 

Wat is de conclusie?

Hoewel deze resultaten veelbelovend lijken, is het nu te vroeg om hier definitieve conclusies aan te verbinden. Meer onderzoek is nodig om de beschermde waarde van metformine bij darmkanker uit te zoeken.

 

Bron: Paleari L et al. High accumulation of metformin in colonic tissue of subjects with diabetes or the metabolic syndrome. Gastroenterology. 2018 Mar 8.

 

Meer over diabetes type 2? Lees het hier >